przecier z ogórków kiszonych

Jeden z pomysłów na to, co zrobić z przerośnietymi ogórkami. Na zimę, do zupy – w sam raz.

Składniki:

  • ogórki
  • czosnek
  • sól
  • koper (najlepiej kwiatostany)
  • chrzan

Ogórki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Posolić i wymieszać.

Na dno każdego słoika włożyć ząbek czosnku, kwiat kopru, kawałek chrzanu.  Nałozyć starte ogórki, zostawiając około 2 cm od brzegu słoika.

Zalać gorącą solanką (1 łyżka soli na 1 litr wody). Zakręcić, odstawić do spiżarni.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia polska, na zimę, przetwory i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s