zakwas buraczany na barszcz

Składniki:

  • 3 – 4 spore buraki
  • główka czosnku
  • piętka chleba razowego
  • wrzątek

Buraki obrać i pokroić w spore kawałki. Dodać czosnek i chleb. Zalać gorącą wodą. Przykryć, odstawić przynajmniej na tydzień. Jeżeli na powierzchni pojawi się pleśń – tak, wiem, wygląda ohydnie – wcale nie należy się przejmować. Można ją zdjąć i wyrzucić, można rozmieszać i dodać z zakwasem do braszczu.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia kresowa, kuchnia polska, na zimę, wigilijne, zupy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s