zupa ogórkowa z przecieru

Składniki:

  • 3 l rosołu
  • 1 l przecieru z kiszonych ogórków
  • 5 – 6 ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana 18%

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wrzącego rosołu. Kiedy będą prawie miękkie, dodać podsmażony na 2 łyżkach masła przecier ogórkowy. Wrzucić startą marchewkę (albo tę z gotowania rosołu, albo surową).

Na patelni po smażeniu ogórków rozpuścić pozostałe dwie łyżki masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlać trzy – cztery chochle zupy, rozmieszać, rozetrzeć grudki, przelać do garnka.

Pogotować jeszcze chwilę, podawać ze śmietaną i koperkiem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na jesień, na wiosnę, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s