pieczona kaczka z jabłkami

Składniki:

  • kaczka
  • jabłka (kwaśne)
  • majeranek
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz

Kaczkę natrzeć od zewnątrz i od środka solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Solidnie obsypać majerankiem, trochę wsypując do środka.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do środka kaczki. Skórę zaszyć, albo pozapinać wykałaczkami. Odstawić do lodówki na jakieś dwie godziny, żeby mięso przeszło aromatem przypraw.

Ułożyć w brytfannie z kratką, żeby mięso nie dusiło sie w sosie, tylko piekło. Piec w 180°C, godzinę na każdy kilogram wagi kaczki. W trakcie pieczenia kilkakrotnie podlewać wytapiającym się tłuszczem. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia polska, na jesień, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s