pieczone ziemniaki

Doskonały dodatek do wszelkich pieczonych dań. Najlepiej przygotowywać je razem z mięsem.

Ziemniaki obrać, jeśli są bardzo duże, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie do momentu, aż będą pół miękkie, czyli około 10 minut, odcedzić i otrząsnąć z wody. Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia mięsa, ziemniaki przełożyć do brytfanny w której piecze się mięso, polać oliwą z oliwek i wstawić z powrotem do piekarnika. Dopiec przez pół godziny.

Można oczywiście upiec ziemniaki bez mięsa, jako dodatek do czegokolwiek, albo danie samo w sobie. 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C powinno im w zupełności wystarczyć.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia fusion, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „pieczone ziemniaki

  1. Pingback: pieczona kaczka z jabłkami | stajnia gołębie od kuchni

  2. Pingback: piersi kaczki w pomarańczach | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s