kluski śląskie

Nie zdarza nam się gotować ziemniaków specjalnie po to, żeby zrobić kluski śląskie. Dość często, natomiast, zdarza nam się, że sporo ziemniaków zostało z obiadu. Takie gniecione, z masłem i mlekiem. Coś z nimi trzeba zrobić. Robimy albo kluski śląskie, albo kopytka.

Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w dzieciństwie jadł domowe kluski śląskie. Zwyczajnie – nikt ich u nas nie robił. Nie te regiony. Spróbowałem ich będąc całkiem już dorosłym osobnikem i pokochałem.

Teraz są ulubionym daniem córki młodszej. Tato! Mów na mnie kluska ślojska!

Składniki:

  • ziemniaki – ugotowane, gniecione
  • mąka ziemniaczana
  • jajko (dwa jajka, ewentualnie)
  • sól

Ziemniaki ugnieść w garnku, podzielić na trzy części. Jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę. Posolić, wbić jajko, zagnieść ciasto. Formować niewielkie kuleczki a następnie w każdej robić palcem niewielki dołek.

Gotować w osolonym wrzątku, póki nie wypłyną na powierzchnię.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „kluski śląskie

  1. Pingback: kopytka | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s