kopytka

Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Proste! Robimy albo  albo kopytka, albo kluski śląskie. Kopytka zawsze bardzo lubiłem, gotowały je obydwie moje babcie. Każda trochę inaczej (jak to możliwe?) i każda przepyszne. Żadnej nigdy nie pytałem o proporcje ziemniaków, mąki i jajek. Zawsze mówiły – dodajesz jajko, mąkę, mieszasz i gotowe.

Składniki:

  • ziemniaki – ugotowane, gniecione
  • mąka pszenna
  • jajko (dwa jajka, ewentualnie)
  • sól

Ziemniaki ugnieść w garnku, podzielić na trzy części. Jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę. Posolić, wbić jajko, zagnieść ciasto. Formować wałki, około 2 cm grubości, a nastepnie, ostrym nożem ciąć skośnie, mniej więcej co 1 cm, formując kopytka.

Gotować w osolonym wrzątku, póki nie wypłyną na powierzchnię.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „kopytka

  1. Pingback: kluski śląskie | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s