pieczarki sauté

File_000 (3)

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • oliwa z oliwek, do smażenia
  • masło

Pieczarki umyć dokładnie, chyba że ktoś jest zwolennikiem pieczarek obierania. Ja nie obieram. Poodrywać nóżki. Kapelusze pokroić we czworo, nóżki pod skosem na dwie, trzy części, w zależności jak są długie.

Na patelni rozgrzać oliwę z solidną łyżka masła. Masło powinno przestać się pienić, zanim zaczniemy smażyć pieczarki sauté. Wkładać pieczarki takimi porcjami, żeby na patelni nie było zbyt tłoczno. Najlepiej, jeśli luźno pokrywają dno patelni. Mają się smażyć, a nie dusić we własnym sosie. Mnie najwygodniej smaży się w woku – można energicznie mieszać, a mieszane pieczarki nie mają tendencji do wyskakiwania na zewnątrz.

Po około 2 – 3 minutach powinny być lekko brązowe.

Zdjąć z patelni, podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, jednogarnkowe, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „pieczarki sauté

  1. Pingback: rumsztyk z cebulką | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s