zupa pieczarkowa

Jedyna skucha z tą zupą jest taka, że nieschowana na noc do lodówki, lubi się skwasić. Więcej wad nie dostrzegam.

Składniki:

  • bulion
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • śmietana 18% (duży kubek)
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki lub koperek
  • makaron (kokardki, świderki, domowy?)
  • oliwa
  • masło

Ugotowaną w rosole marchewkę wyjąć, pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do garnka.

Pieczarki pokroić (bez obierania) w plasterki. Takie estetyczne, z nóżkami.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zeszklić cebulę, wrzucić pokrojone pieczarki i udusić. Kiedy pieczarki z cebulą będą uduszone, wrzucić do garnka. Zagotować.

Śmietanę rozrobić z dwiema łyżkami mąki dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze chwilę, podawać z makaronem, posypaną pietruszką lub koperkiem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s