gulasz wieprzowy z porami

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 duży por
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Pora umyć i pokroić (białą część) w piórka. Mięso pokroić w kostkę.

W głębokim rondlu (ja używam żeliwnego woka) rozgrzać oliwę, wrzucić pora i chwilę podsmażyć. Wrzucić mięso, posolić, dodać pieprz, paprykę, czosnek posiekany w plasterki, zrumienić z każdej strony.

Wlać wodę – tyle, żeby mięso było przykryte. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso zmięknie.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jednogarnkowe, kuchnia polska, na jesień, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s