pierniczki

Takie dość miękkie, puchate, do jedzenia natychmiast. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • otarta skórka z cytryny
  • 500 – 700 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przypraw korzennych (imbir, goździki, ziele angielskie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masło ubić z cukrem, dodać jajka, miód, skórkę cytrynową.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.

Po wyjęci z lodówki rozwałkowywać na niezbyt cienkie placki, wycinać foremkami, piec w 180°C.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, wigilijne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s