pierniczki

Podane proporcje wystarczą na około 500 pierniczków. Takich niedużych, twardych, które powinny poleżeć, zanim się je zacznie jeść. Doskonale nadają się do wieszania na choince.

Składniki:

  • 0.3 l miodu
  • 0.4 kg cukru
  • 350 g masła
  • 0.3 l śmietany kremówki
  • 1 1/2 łyżki imbiru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kg mąki pszennej

Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta.

Stopniowo dodawać mąkę, tak aby nabrało stałej konsystencji. Zawinąć w folie i odłożyć na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjąć, wałkować na cienkie placki, wycinać pierniczki. Piec 10 – 15 minut w 175°C

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, na zimę, wigilijne i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s