piernik

 

File_000 (5)

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry piernik, mogący długo leżeć. Babcia zawsze piekła według tego przepisu, przepisu swojej babci…

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka miodu
  • korzenie
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać szklankę miodu i korzenie. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sodę, pianę z białek, mąkę. Wszystko wymieszać i wlać do formy wyłożonej pergaminem.

Piec 45 minut do godziny w piekarniku nagrzanym do 160 – 180°C.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, kuchnia polska, na zimę, wigilijne, zeszyt prababci i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s