sałatka śledziowa

Uwielbiam. Mógłbym ją jeść na okrągło, a robię w zasadzie tylko na Boże Narodzenie i potem, kompulsywnie, do Sylwestra. W dodatku chyba nie umiem podać proporcji, ile czego wziąć, bo zawsze robię na oko. Wolę wersję z grubymi kawałkami wszystkiego, taką rustykalną, na ząb. Wedle upodobań, można również pokroić wszystko w drobną, równą kosteczkę, a ziemniaki obrać. Będzie równie smaczne.

Składniki

  • 5 – 6 ziemniaków
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1/2 kg filetów śledziowych a’la matias
  • majonez

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę.

Śledzie pokroić na kawałki – nie za małe, nie za duże. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć na sicie  wrzątkiem. Fasolę wyjąć z puszki i opłukać z zalewy.

Włożyć wszystko do sporej miski, dodać majonez (dużo!) i wymieszać. Najlepsza jest następnego dnia, jak smaki się przegryzą.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, przekąski, ryby i owoce morza, sałatki, wigilijne i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „sałatka śledziowa

  1. Pingback: zupa grzybowa | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s