śledzie pod pierzynką

Nie umiem powiedzieć, ile czego potrzeba. Zawsze robie jej przed świętami, kiedy akurat śledzi, majonezu i innych składników w lodówce mam pod dostatkiem, bo właśnie szykujemy wszystko na raz.

Składniki:

  • śledzie a’la matias
  • buraki (mogą być zwyczajne, gotowane, mogą być marynowane)
  • ziemniaki
  • jajka na twardo
  • majonez

Śledzie pokroić w nie za wielkie kawałki, ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i pokroić w dość drobną kostkę. Jeśli używamy świeżych a nie marynowanych buraków, buraki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Jajka posiekać na drobno.

W szklanej salaterce – dla lepszego efektu wizualnego – układać kolejno:

śledzie, majonez, ziemniaki, majonez, buraki, majonez, jajko na twardo.

Rewelacyjna bomba kaloryczna, akurat na zimę!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, ryby i owoce morza, sałatki, wigilijne i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s