vinaigrette

Najczęściej sałatę jadamy właśnie z tym sosem. Robi się go błyskawicznie, najlepiej w niewielkim słoiczku. Ilośc oliwy i octu zawsze mierzę na oko, lejąc wprost do słoika, w którym będę mieszać sos.

Składniki:

  • 1/4 słoiczka oliwy
  • 1/8 słoiczka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku

Oliwę i ocet wlać do słoiczka, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, cukier, musztardę. Słoik zakręcić i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby powstała jednolita emulsja.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia francuska, sosy, dipy, dressingi i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s