kurczak z kiełbasą

Jeden z tych przepisów, które powstają, jak trzeba szybko zrobić coś do jedzenia z tego, co akurat jest w lodówce. A potem okazuje się, że wyszło coś bardzo smacznego, a jak się pogrzebie w przepisach to się okazuje, że inni też coś podobnego kiedyś ugotowali..

Składniki:

  • udka z kurczaka – w zależności od liczby osób
  • por – dość dużo
  • kiełbasa – mniej więcej tyle, co kurczaka
  • ziemniaki – małe, albo pokrojone w kawałki
  • główka czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Mięso odkroić od kości, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grube plasterki. Pory rozciąć wzdłuż, wymyć, pokroić w piórka (grube). Wszystko wrzucić do naczynia do zapiekania, polać oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posolić, popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Z całej główki czosnku odciąć – bez obierania! – górę i włożyć do garnka z mięsem. Wszystko wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180°C. Piec około 45 minut.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, jednogarnkowe, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s