spring rolls (sajgonki) z wieprzowiną

Składniki:

  • makaron sojowy nitki
  • 1/4 kg mielonej wieprzowiny
  • kapusta pekińska
  • grzyby mun
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • 1 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papier ryżowy
  • olej do smażenia
  • olej do głębokiego smażenia

Makaron namoczyć we wrzątku, tak samo zrobić z grzybami. Makaron i grzyby – kiedy zmiękną – pokroić.

W woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, posiekane drobno imbir i czosnek,  grzyby. Przesmażyć krótko, ciągle mieszając. Dodać sosy (sojowy, ostrygowy i rybny), wrzucić makaron i posiekana kapustę. Krótko przesmażyć. Zdjąć z ognia.

Moczyć płaty papieru ryżowego, nakładać farsz na środek i zawijać, jak krokiety*. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Podawać gorące.

*Założyć dwa boki do środka, następnie zwinąć od dołu w zgrabny rulonik

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia azjatycka, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, przekąski, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s