tarta z gruszkami

Wytrawne,  bardzo dobre.

Składniki:

  • 1/4 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • migdały w płatkach
  • 1 kg twardych gruszek
  • 300 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta pieprzu

Mąkę, masło i wodę zagnieść razem, wylepić nim blachę i wstawić do lodówki na godzinę.

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać cukier waniliowy, śmietanę, pianę z białek, pieprz.

Gruszki poukładać na cieście, polać masą śmietanowo – jajeczną, posypać migdałami. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, desery, kuchnia francuska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s