zupa cytrynowa

Gotowała ją babcia Ania. Tylko ona. Jako dziecko bardzo lubiłem tę zupę, a babcia ją gotowała, bo… w dzieciństwie bardzo ją lubiła. Będąc chyba na studiach zadzwoniłem kiedyś zapytać, jak tę zupę się robi, bo akurat mnie naszło. „Bardzo prosto, dziecko! Weź…”

Składniki:

  • 1 1/2 l rosołu
  • 3 cytryny
  • filiżanka ryżu
  • śmietana

Do gorącego rosołu wlać sok z cytryn, wrzucić wyciśnięte połówki jednej cytryny, wsypać ryż i gotować, aż ryż zmięknie. Podawać ze śmietaną.

Można również ryż ugotować osobno i włożyć do talerzy przed nalaniem zupy. Równie

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia kresowa, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s