bliny

Przepis z zeszytu mojej prababci, pisany po rosyjsku, tłumaczony przez dziadka. Ja tylko składniki z tekstu wyłuskałem i przeliczyłem miary. Z podanych proporcji wychodzą jakieś obłędne ilości blinów. Nawet z połowy składników spokojnie starcza na 4 osoby i jeszcze zostaje… Proporcje drożdży są w porządku. bliny rosną, jak powinny.

Rozrobić ciasto z 1 1/2 szklanki mąki pszennej i 2 1/2 gryczanej, 2 1/2 szklanki ciepłej wody i za 5 kopiejek drożdży, kiedy podrośnie wsypać 1 szklankę mąki gryczanej i niech rośnie. Na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia kiedy gotowa płyta lub gdy rozpali się piec zagotować całe ciasto 2 szklankami kipiącego mleka, rozmieszać do gładkości, kiedy ostygnie dodać soli (można dołożyć 2-3 jajka i 1/8 funta masła) niech podrośnie i nie mieszając więcej ciasta piec bliny

 

Składniki (po wyłuskaniu z tekstu przepisu i dostosowaniu miar):

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 1/2 maki gryczanej
  • 2 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży*
  • sól
  • 2 – 3 jajka
  • ok 50 g masła (1 funt rosyjski to 0,4095 kg)

*ile to jest za 5 kopiejek? z którego roku przepis? w innych moich przepisach na bliny, na 3 kubki mąki pszennej – 20g, w blinach gryczanych 50g na 2 kubki mąki, w cieście drożdżowym 100 g na 1/2 kg maki. Tu mąki w sumie jest 1 1/2 kg, a bliny muszą wyrosnąć, to i drożdży potrzeba sporo. Tak to widzę.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia kresowa, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, przekąski, zeszyt prababci, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s