chili con carne

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka jalapeño (albo peperoncino)
  • kawałek cynamonu (ok 2 cm)
  • czubata łyżeczka kminku (mielonego lub potłuczonych ziaren)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego chili
  • 2 puszki (po 400g) pomidorów pelati
  • kolorowa fasola (dwie puszki po 400g, albo dzień wcześniej namoczona w wodzie, dwie solidne garści)
  • oliwa do smażenia

Potrzebny jest garnek z grubym dnem (ja jak zwykle używam swojego ulubionego, żeliwnego woka).

Cebule posiekać w kostkę, posiekać czosnek, wrzucić razem na rozgrzaną oliwę i trzymać na niezbyt wielkim ogniu do zeszklenia. Dodać drobno posiekaną, oczyszczoną z pestek papryczkę, dodać przyprawy. Zwiększyć ogień, dodać mięso, szybko obsmażyć, do zbrązowienia. Dodać pomidory, cynamon. Zmniejszyć ogień (albo wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C) dusić przez conajmniej 1 1/2 godziny. W razie potrzeby dolać wody, bulionu wołowego, albo czerwonego wina – na co komu tam przyjdzie ochota i co kto lubi. Na 1/2 godziny przed końcem duszenia dodać osączoną z zalewy fasolę, albo obgotowaną fasolę, jeśli fasola moczyła się przez noc.

Bardzo dobre z ryżem, albo świeżym, chrupiącem pieczywem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii american style, dania główne, duszone, jednogarnkowe, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s