chłodnik

Znowu – co dom, to przepis. Babcia robiła tak.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ogórek wąż (może być kilka ogórków małosolnych)
  • pęczek botwinki
  • 4 duże opakowania kefiru
  • jajka na twardo
  • sól

Botwinkę dokładnie umyć, posiekać, udusić w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Zieleninę posiekać, wymieszać z kefirem, dodać ugotowaną botwinkę i wodę z gotowania botwinki. Posolić do smaku. Schłodzić w lodówce, podawać z jajkiem na twardo.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia polska, na lato, na wiosnę, zeszyt prababci, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s