guacamole

Składniki:

  • 3 dojrzałe avocado
  • 2 limonki
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 papryczka jalapeño (albo peperoncino)
  • szczypta soli
  • trochę świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka oliwy z oliwek

Do miski wcisnąć sok z limonek. Obrać avocado i pokroić w drobną kostkę Wrzucić do soku z limonek i dokładnie wymieszać, żeby całość miąższu była sokiem pokryta.

Wersja prostsza, dla leniwych – czyli na przykład dla mnie to wyjąć avocado ze skórki łyżeczką, wrzucić do miski z sokiem z limonek i rozgnieść niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem.

Dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Papryczkę pozbawić pestek i drobniutko posiekać, dodać do miski.

Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać do miski, wlać oliwę i wszystko wymieszać. Zostawić na przynajmniej godzinę.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii american style, dodatki, jarskie, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, przekąski, sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „guacamole

  1. Pingback: jajka w koszulkach | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s