knysze z cebulą

Zawsze mówiłem na nie „ciastka z cebulą”. Bardzo dobre do barszczu, zwłaszcza wigilijnego.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 25 g  drożdży
  • 1 kubek mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • sól
  • cebula – dużo!
  • oliwa do smażenia + masło

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Dodać łyżeczkę mąki. Kiedy drożdże zapracują i na powierzchni pojawią się bąbelki, wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać sól, roztopione masło, zamiesić i odstawić do wyrośnięcia.

W czasie, kiedy ciasto rośnie, cebule pokroić w piórka i zeszklić na oliwie z masłem, z dodatkiem soli i pieprzu.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godziny), zagnieść ponownie i odstawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

Rozwałkować, wycinać kółka jak na pierogi, nakładać farsz i… No właśnie.

Babcia smarowała całe kółko farszem i potem składała każdy placek na pół i jeszcze raz na pół, tworząc małe ćwierćokręgi. To jest metoda najszybsza. Wersje alternatywne są takie, że ciasto faszeruje się jak pierogi i jak pierogi zakleja – więcej będzie w jednym knyszu cebuli, niż ciasta. Można również sklejać w trójkąciki, coś jak azjatyckie pierożki. Chyba trzeba wypróbować, która wersja komu najbardziej pasuje. My produkujemy po trosze z każdego rodzaju.

Posmarować każdy pieróg rozkłóconym jajkiem i piec około 2o minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (160°C z termoobiegiem).

Z podanych proporcji wychodzi ciasta na nieco ponad setkę knyszyków.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia kresowa, kuchnia polska, na zimę, wigilijne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „knysze z cebulą

  1. Pingback: jajka a’la mimoza | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s