marchewka z groszkiem

Estery ulubiony dodatek do… wszystkiego.

Składniki:

  • gotowane marchewki (najlepiej z rosołu)
  • zielony groszek (1 puszka, albo kubek mrożonego lub świeżego)
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 kubek wody

Do rondelka wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, dodać groszek, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło i rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać. Doprowadzić ponownie do wrzenia i potrzymać na ogniu – nie za wielkim – dwie, trzy minuty, żeby nie było czuć smaku mąki i żeby odparowało trochę płynu.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska, na jesień, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s