śledzie w oleju

Składniki:

  • śledzie a’la matjas
  • cebula
  • goździki
  • ziele angielskie
  • olej
  • mleko

Śledzie wymoczyć przez dobę w mleku. Pokroić w niezbyt wielkie kawałki. Cebule pokroić w piórka.

W słoju przekładać warstwę śledzi, warstwą cebuli, do każdej dodawać po dwa, trzy goździki i tyle samo ziela angielskiego. Zostawić trochę miejsca od góry, zalać olejem tak, żeby wszystko było dobrze przykryte i żeby nie było pęcherzyków powietrza. Odstawić na przynajmniej tydzień do lodówki. Mogą stać nawet rok.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, przekąski, ryby i owoce morza, wigilijne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „śledzie w oleju

  1. Pingback: zupa grzybowa | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s