śledzie w sosie tomatowym

File_000 (4).jpeg

20 śledzi wymoczonych, 10 d oleju amerykan. 8 cebul pokrajanych w kółka usmażyć na olej., dodać parę liści bobk. trochę pieprzu czarnego, parę łyżek tomatów, dodać octu do smaku i łyżkę albo dwie cukru i tą masą przełożyć śledzie.

Składniki:

  • 20 wymoczonych filetów śledziowych
  • 10 dkg oliwy
  • 8 cebul
  • liście laurowe
  • czarny pieprz
  • przecier pomidorowy
  • ocet
  • cukier

Kiedy postoją ze dwa dni, aromat octu przechodzi bardzo ładnie z sosu do śledzie. Sos staje się łagodniejszy, a mięso  nabiera odpowiedniego smaku.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, przekąski, ryby i owoce morza, wigilijne, zeszyt prababci i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „śledzie w sosie tomatowym

  1. Pingback: jajka a’la mimoza | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s