sok z dzikiego, czarnego bzu

Przepis z zeszytu mojej prababci, dostała go od cioci mojej babci.

Sok z dzikiego czarnego bzu (p. Jadwiga Frelek)

Na każde 4 kg owocu czarnego bzu biorę 1 1/2 – 2 kg cukru. Owoce delikatnie oberwać, spłukać i włożyć do dużego rondla, emaliowanego, postawić z boku na płycie kuchennej, często mieszając drewnianą łyżką. Jak cały owoc puści sok, odcedzić, dodać cukier, wymieszać, gorący zlać do butelek, nałożyć na butelki celofan.

Składniki:

  • 4 kg owoców czarnego bzu
  • 1 1/2 – 2 kg cukru

Zamiast celofanu na butelkach, zamknąć w słoiki i zapasteryzować. (To już mój komentarz…)

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, przetwory, zeszyt prababci i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s