zupa brokułowa

Robi się w zasadzie tak samo, jak zupę kalafiorową, z tą różnicą, że zamiast kalafiorów wziąć brokuły. Czyli to będzie tak:

„Składniki:

  • bulion
  • brokuł – nie za wielki
  • 6 ziemniaków (średniej wielkości)
  • śmietana
  • mąka pszenna

Nagotować rosołu jak zwykle – że zacytuję jedno z moich ulubionych zdań z Lucyny Ćwierczakiewiczowej (oryginał 365 obiadów mam na półce!). Wyjąć warzywa, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić na powrót do garnka.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rosołu i ugotować prawie do miękkości.

Brokuła umyć, pokroić na niewielkie różyczki. Wrzucić do garnka z rosołem. Gotować, aż brokuł i ziemniaki będą miękkie. Zaprawić śmietaną, rozrobioną z mąką. Podawać (można z koperkiem lub natką pietruszki).”

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s