flaki

Uwielbiam, dziewczynki również – zwłaszcza Estera. – O Tato! Zupa z gumy! A robię ją tak:

Składniki:

  • 2 l rosołu
  • 1 kg flaków wołowych, już obgotowanych i pokrojonych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ziele angielskie
  • mielony imbir
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • mąka pszenna

Do wrzącego rosołu wrzucam flaki i starte na grubej marchewce warzywa. Dodaję imbir (sporo) i majeranek (też sporo). Sól i pieprz do smaku. Gotuje koło dwóch godzin. Na koniec robię zasmażkę z dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki i dodaję do flaków – nie lubię, jak są zbyt wodniste.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jednogarnkowe, kuchnia polska, na jesień, na zimę, wołowina, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s