trippa alla romana

Bardzo lubię flaki i bardzo lubię włoską kuchnię, więc ta wersja bardzo mi smakuje. Tak przyrządzone flaki są znacznie gęstsze i bardziej sycące niż te w tradycyjnej kuchni polskiej.

Składniki:

  • 1 kg flaków (pokrojonych i obgotowanych)
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku, albo wędzonej ogonówki
  • dwie, trzy łodygi selera naciowego, albo liście ze zwykłego selera
  • 3 marchewki
  • 400 g passaty, albo 5 – 6 dużych, ładnych, dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • liście mięty
  • 100 g tartego sera pecorino
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 butelki białego, wytrawnego wina

Warzywa i boczek pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek, przesmażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, wrzucić warzywa, smażyć, aż zmiękną. Dodać czosnek. Wrzucić flaki, wlać wino. Dodać soli i pieprzu, wymieszać. Wlać passatę, wymieszać wszystko i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Po godzinie dodać miętę. Sporo mięty.

Po dwóch godzinach dodać starty ser. Kiedy ser się rozpuści, podawać gorące, posypane dodatkowym serem dla dekoracji.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, jednogarnkowe, kuchnia włoska, na jesień, na lato, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s