spaghetti alla carbonara

6 minuty roboty, od kiedy zagotuje się woda na makaron.

Składniki (na 2 osoby)

  • 100 g spaghetti
  • 50 g wędzonego boczku
  • ząbek czosnku
  • 3 żółtka
  • parmezan lub pecorino
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek, do smażenia

Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić obrany, rozgnieciony ząbek czosnku, lekko przesmażyć uważając, żeby się nie przypalił. Czosnek wyjąć.

Żółtka rozbić – ze startym serem, solą i pieprzem – w misce

Na patelnię rzucić pokrojony w kostkę boczek i podsmażyć. Boczek nie powinien się zbytnio zrumienić. Tylko trochę, dla koloru.

Kiedy makaron się ugotuje odcedzić (zostawiając chochlę wody od gotowania) i wrzucić na patelnię z boczkiem, dodać zostawioną wodę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać do makaronu roztrzepane z solą, pieprzem i serem żółtka. Dokładnie wymieszać, nie na ogniu, żeby nie zrobiła się jajecznica. Podawać.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jednogarnkowe, kuchnia włoska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s