spaghetti alla puttanesca

Całe przygotowanie to około 10 minut – nie licząc czasu na zagotowanie wody na makaron. Przepyszny sos, do zrobienia z tego, co akurat jest w lodówce. Tak z resztą – podobno – ten przepis powstał…

Składniki (na 2 osoby):

  • 100g spaghetti
  • puszka pomidorów pelati
  • 2 – 3 łyżki kaparów
  • 2 – 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 filety anchovies
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • płatki chili – ile kto lubi, w wersji dla dzieci – pomijam
  • sól

Wstawić wodę na makaron. Kiedy zawrze, dodać szczyptę soli i wrzucić makaron.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, dodać anchovies, chwilę przesmażyć na niewielkim ogniu uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory, kapary i oliwki, dobrze zamieszać. Dusić razem, póki makaron się nie ugotuje. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, uważać bardzo z solą – kapary, anchovies i oliwki są słone same w sobie, więc najlepiej soli nie dodawać – zawsze można posolić na telerzu. Odsączony makaron dodać do sosu, dobrze wymieszać, podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, jednogarnkowe, kuchnia włoska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s