tosty francuskie

Dzisiaj dziewczynki sobie przypomniały, że chcą na śniadanie.

– Tato, a zrób to takie, że się bierze bułeczkę, mąkę, jajko i smaży…. Zrobisz?

Dłuższą chwilę zastanawiałem się, o co może chodzić. jakoś wyobrażałem sobie, że mam robić coś z bułki tartej i mąki.  W końcu udało sie ustalić, że ta bułka, to mają być kromki maczane w… no właśnie.

Składniki:

  • kilka kromek pszennego pieczywa
  • jajko
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • oliwa

Jajek i mleka trzeba wziąć tyle, żeby wystarczyło do ilości tostów, które zamierzamy wygenerować.

Jajko rozbić z mlekiem, solą i pieprzem, maczać w tym pieczywo i smażyć, najlepiej na maśle z odrobiną oliwy. Doskonałe są z tartym, żółtym serem.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia francuska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s