żeberkowy sos do spaghetti

Składniki:

  • żeberka – wedle liczby osób
  • cebula – po posiekaniu 1/2 objętości żeberek
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  •  3 – 4 liście laurowe
  • garść ziela angielskiego
  • garść goździków
  • mielona, słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 kieliszki czerwonego wina

Żeberka pokroić na porcje po dwie kostki maksymalnie. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.

Rozgrzać na patelni oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek, po chwili żeberka. Obsmażyć je dokładnie z każdej strony. Dodać sól, pieprz, paprykę, ziele angielskie, goździki, chwilę przesmażyć. Podlać czerwonym winem, chwilę odparować, dolać wody – tyle, żeby przykryć wszystko. Dusić na małym ogniu tak długo, aż mięso będzie samo odchodzić od kości. Kości wyjąć, mięso podzielić łyżką na mniejsze kawałki, zamieszać, podawać z makaronem.

Można również kości nie wyjmować i podać jak tradycyjne, polskie żeberka – z ziemniakami albo kaszą. Jeżeli zostanie sam sos, bez mięsa, można ugotować spaghetti i zwyczajnie polać je tym bezmięsnym sosem, na wydaniu dodając obficie tartego pecorino albo parmezanu.

Żeberka są doskonałe, korzenne, bardzo sycące. Makaron z samym sosem – bez mięsa – jest pysznym, lekkim obiadem, albo kolacją. Naje się człowiek, ale nie zapcha – bardzo to praktyczne.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jednogarnkowe, kuchnia włoska, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s