biała kiełbasa z cebulką

Na zimno, zdecydowanie na zimno! Z musztardą dijon.

U Babci często – nie tylko w okolicach Wielkanocy – w lodówce stał mały, niebieski, emaliowany garnuszek, a w nim usmażona biała kiełbasa z cebulą. Dziadek zawsze zachęcał: Weź tłuszczu z cebulą, jest pod spodem, a to najsmaczniejsze!

Składniki:

  • dobra biała kiełbasa
  • cebula
  • oliwa
  • masło

Kiełbasę ponakłuwać, żeby dobrze oddawała tłuszcz. Cebule pokroić w piórka.

Na oliwie z masłem zeszklić cebulę, włożyć kiełbasę i smażyć tak, żeby się przyrumieniła z każdej trony. Zdjąć z ognia, kiełbasę włożyć do naczynia, przykryć cebulą, zalać pozostałym po smażeniu tłuszczem. Odstawić do ostygnięcia, potem włożyć do lodówki. Podawać, pokrojoną na nie za duże kawałki, najlepiej następnego dnia.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na wiosnę, na zimę, przekąski, wielkanocne, wieprzowina, śniadania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s