gęś faszerowana kiszoną kapustą

Składniki:

  • gęś (6 kg)
  • czosnek – 4 ząbki
  • kapusta kiszona – 2 kg
  • papryka czerwona – 2 szt
  • cebula – 4 spore
  • sól
  • majeranek
  • oliwa
  • czerwone wino – butelka

Bardzo ostrym nożem skórę gęsi ponacinać w ukośną kratkę, nie uszkadzając mięsa. Dzięki nacięciom aromat przypraw lepiej przejdzie do wnętrza. Natrzeć obficie solą i zmiażdżonym czosnkiem, wewnątrz i z zewnątrz, osypać obficie majerankiem. Wszystkie przyprawy jeszcze raz solidnie wmasować. Odstawić na dobę do lodówki.

Kapustę pokroić, wrzucić do wrzątku (ma być konsystencja mniej więcej bigosu). Dodać cebulę, pokrojoną w piórka i zeszkloną na oliwie z masłem, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Wszystko razem pogotować z godzinę, aż kapusta będzie dobrze miękka. Ostudzić.

Kapustą nafaszerować gęś, zaszyć skórę (albo pozapinać wykałaczkami, ale lepiej zszyć), polać po wierzchu oliwą i wstawić gęś do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 150°C i piec, podlewając czerwonym winem i wytapiającym się z gęsi tłuszczem. Kiedy skórka się zrumieni, wyłączyć termoobieg i zostawić grzanie od spodu.  Sześciokilogramowa gęś piekła się trochę ponad trzy godziny, przy czym na koniec, czyli jakieś ostatnie 45 minut do godziny, zmniejszyłem temperaturę do 100°C. Żeby sprawdzić, czy mięso jest upieczone, wystarczy nakłuć je drewnianym patyczkiem, jak ciasto. Po nakłuciu nie powinien wypływać czerwony sos, wtedy mięso jest dobre.

Gęś najlepiej piec na kratce w piekarniku, nad głęboką blachą, do której będzie ściekał tłuszcz. Żeby nic się nie przypaliło i od razu zaczął powstawać aromatyczny sos, a mięso nie wysychało, dobrze jest wlać do blachy wody do wysokości około 1 cm. Tworząca się para nawilży mięso, a skapujący do wody tłuszcz nie będzie się przypalał.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia kresowa, na jesień, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s