zupa grzybowa

Nie pamiętam z dzieciństwa, żeby ktoś kiedyś w domu gotował zupę grzybową. Może to dla tego, że nie było zwyczaju zbierania grzybów, a suszone były zawsze skandalicznie drogie (dalej są, jak ktoś chce kupować w sklepie). Od kiedy mieszkamy na wsi nauczyliśmy się grzyby zbierać, co więcej – bardzo lubimy to zajęcie. Jeździmy do lasu do znajomych, gdzie człowiek grzybów nie szuka, tylko zbiera. Wiadomo gdzie pójść i co tam będzie rosło – no, chyba że jest wyjątkowo suchy rok. Tak więc grzybów nam zwykle nie brakuje.

Ponadto, od jakiegoś czasu Wigilię obchodzimy u mojej siostry, a ona zawsze gotuje barszcz na zakwasie, więc ja zacząłem gotować zupę grzybową, bo w I dzień świąt wszyscy przyjeżdżają do nas i nie ma co podawać dokładnie tego samego (i tak część przystawek jest dokładnie taka sama jak na Wigilię, na przykład śledzie w pomidorach, śledzie w oleju, sałatka śledziowa).Tak więc – gotujemy zupę grzybową.

Składniki:

  • 3 l rosołu (bulionu warzywnego, jeśli ma być postnie i wigilijnie)
  • dobre dwie garści suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy z borowików)
  • kilka cebul
  • oliwa
  • masło
  • śmietana

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, a najlepiej lekko podgotować, odcedzić wodę zostawiając, pokroić w niewielkie kawałki.

Cebulę, pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie z masłem, dodać grzyby, chwilę podusić.

Wszystko dodać do wywaru, wlać wodę z moczenia (czy gotowania) grzybów. Dodać śmietanę (1 kubek) rozrobioną z dwiema łyżkami mąki, gotować jeszcze przez chwilę.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na jesień, na zimę, wigilijne, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s