spaghetti aglio e olio

W domu zwane spaghetti dziadowskim, bo w zasadzie nie potrzeba nic, żeby je przygotować, zwłaszcza w wersji najprostszej. Czosnek i oliwa zawsze są w kuchni. Do wersji bardziej skomplikowanych też za wiele nie potrzeba, a jeżeli ktoś robi mrożone zapasy, jak my, to pewnie wystarczy zanurkować do zamrażarki i wszystko się znajdzie.

Składniki:

  • makaron
  • oliwa z oliwek
  • czosnek – kilka ząbków
  • natka pietruszki
  • peperoncino
  • parmezan lub pecorino

Natka pietruszki i peperoncino to właśnie te dodatkowe, komplikujące przepis składniki.

Wstawić wodę na makaron. Od tego zacząć, bo gotowanie makaronu trwa w całej tej imprezie najdłużej. Kiedy makaron się juz gotuje, rozgrzać na patelni sporo oliwy, posiekać czosnek na cienkie plasterki, wrzucić do oliwy. Smażyć, póki nie zacznie się delikatnie złocić na brzegach. Jeżeli chcemy dodać pietruszkę i peperoncino – to właśnie jest ten moment. Dodać posiekane papryczki, e przesmażyć, dodać posiekaną pietruszkę.   Na patelnię włożyć makaron (najlepiej prosto z garnka w którym się gotuje, bez żadnego odlewania) i małą chochelkę wody od gotowania makaronu. Wymieszać wszystko. Podawać z tartym parmezanem albo pecorino.

Kiedyś w jakiejś włoskiej knajpie jadłem wersję, gdzie dodane były jeszcze anchovies – został z nich tylko smak, bo wrzucone na gorącą oliwę bardzo szybko się rozpuszczają. Było pyszne, nie powiem. Jednak ponieważ taki makaron jadamy przede wszystkim w sytuacji awaryjnej – nic nie ma w lodówce, albo gwałtowny głód zaatakował –  zwykle stosujemy wersję najprostszą(choć anchovies też, zazwyczaj, czekają w lodówce).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, kuchnia włoska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s