fondue

Doskonałe danie na różnego rodzaju imprezy, kiedy nie podajemy konkretnego posiłku, tylko wszyscy podjadają niezobowiązująco.

Składniki:

  • żółty ser (różne rodzaje) około 300 g
  • białe, wytrawne wino – 1/3 butelki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sery – różne rodzaje, mogą być resztki z lodówki – zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka do fondue, stojącego na ogniu. Dolać wino, wcisnąć czosnek. Kiedy ser zacznie się topić, dodać mąkę żeby wszystko ładnie zemulgowało. Zamieszać, postawić na stole na podgrzewaczu. Jeść maczając w roztopionym serze kawałki świeżego pieczywa.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, jednogarnkowe, kuchnia fusion, na zimę, przekąski i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s