jajka w kokilkach

Co mam zrobić na śniadanie? Tato, zrób takie jajka w miseczkach, z piekarnika…

Bardzo proszę. rzeczywiście, robiłem czasem na śniadanie, czemu by nie dzisiaj?

Składniki:

  • jajka – po jednym na osobę
  • suszone pomidory
  • kiełbasa
  • śmietana 18%
  • tarty cheddar
  • masło

Do każdej kokilki, wysmarowanej masłem, włożyć na dno po dwa, trzy plasterki kiełbasy, po dwie połówki suszonych pomidorów, wbić delikatnie po jednym jajku, posolić, popieprzyć, na wierz położyć po dobrej łyżce śmietany. Wstawić do brytfanny napełnionej wodą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić jeszcze na dwie minuty – jajka będą się dalej piekły. Podawać.

Taką wersję sprokurowałem dzisiaj choć oczywiście do kokilki można włożyć cokolwiek – na przykład szynkę i kiszone ogórki, albo korniszony. Co tam akurat jest pod ręką i co kto lubi. Grunt, żeby na wierzch wbić delikatnie jajko a na nim położyć łyżkę śmietany i wszystko zapiec.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jednogarnkowe, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, śniadania i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s