baked beans

Idealny dodatek do smażonych kiełbasek na trochę późne, niespieszne śniadanie, w chłodny dzień. Potem jeszcze tylko smażony bekon i smażony chleb, jajko sadzone i mamy prawdziwe angielskie śniadanie.

Składniki:

  • puszka fasoli
  • puszka pomidorów pelati
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek, fasolę, pomidory i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu, póki sos się nie zredukuje (około 20 – 30 minut).

Oczywiście mając bardzo dużo czasu i planując na zapas, można namoczyć dobę wcześniej suchą fasolę i ją ugotować, a zamiast pomidorów pelati z puszki wziąć świeże, albo pelati własnej produkcji (jak się je za wczasu zrobiło…).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, jednogarnkowe, kuchnia brytyjska, na jesień, na zimę, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s