bitki wołowe

Przepis w zasadzie identyczny, jak na bitki wieprzowe, z tą jedynie różnicą, że używam czerwonego wina, zamiast białego.

Składniki:

  • udziec wołowy
  • butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • trzy, cztery cebule
  • oliwa
  • masło
  • garść ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna

Cebule obrać i drobno poszatkować. Zesmażyć na oliwie z masłem, przełożyć do naczynia o grubym dnie, w którym będziemy dusić bitki.

Mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, zbić mocno tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, obtoczyć każdy kawałek w mące i obsmażyć na rumiano z każdej strony, na tej samej patelni, na której była smażona cebula. Przełożyć do cebuli. Patelnię ponownie postawić na ogniu, podlać białym winem, żeby ją zdeglasować, sos wlać do mięsa i cebuli. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać resztę wina. Dusić długo, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia polska, na jesień, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s