arroz de polvo (risotto z ośmiornicą)

Chwilę trzeba poczekać – ośmiornica długo się gotuje, a potem jeszcze ryż, ale warto. Bardzo dobre, bardzo sycące danie.

Składniki (na 4 osoby):

  • 1 cała ośmiornica, około 1 kg
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250g ryżu do risotto
  • 1 duży pomidor (albo puszka pomidorów pelati)
  • oliwa extra vergine
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła

W garnku zagotować około 2 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych, papryczki chili – ja wyjmuję pestki – i jednej cebuli – obranej i pokrojonej we czworo. Do wrzątku włożyć ośmiornicę, gotować, aż widelec będzie bez trudu wchodził w mięso (około godziny). Wyjąć, pokroić na nieduże kawałki. Nie wylewać wody.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek, wrzucić pomidory (jeżeli używamy świeżych, to najpierw sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić). Wsypać ryż i chwilę przesmażyć. Stopniowo, chochla po chochli dodawać wodę z gotowania ośmiornicy. Trzymać na małym ogniu i kolejną chochle dolewać, jak płyn prawie całkiem odparuje. Kiedy ryż będzie prawie miękki, wrzucić pokrojoną na kawałki ośmiornicę. Gotować, aż ryż będzie gotowy. Na koniec włożyć masło, rozmieszać, żeby się rozpuściło- daje piękny, aksamitny połysk.

Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Do zeszklonej cebuli można dodać kieliszek wytrawnego wina – białego, albo czerwonego, co tam jest akurat w kuchni pod ręką.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jednogarnkowe, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s