śledzie smażone

Składniki:

  • świeże, surowe śledzie (tuszki)
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Śledzie wyfiletować, usuwając wyłącznie kręgosłup (ości są tak delikatne, że nie ma co się nimi przejmować). Filety bardzo ładnie wyglądają, jeśli filetując zostawi się dwie połówki śledzia połączone ogonem. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, smażyć na oleju na złoto – około 2 minut z każdej strony – na początek kładąc skórą do dołu.

Jeżeli usmażonych śledzi zostało, można je zamarynować, żeby nic się nie zmarnowało.

Wystarczy zagotować 2 kubki wody z 1/2 kubka octu 10%, dodać 3 łyżki cukru, łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, pokrojona w piórka cebulę. Jeszcze ciepłym zalewać śledzie włożone  do słoików, albo do głębokiego naczynia. Jeść po 48 godzinach, żeby ryby dobrze przeszły octem i przyprawami.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, przekąski, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s