podpłomyki

Przysmak mojego dzieciństwa. W dzieciństwie jeździliśmy z dziadkami na całe lato do Rokicin Podhalańskich. Biegaliśmy z dzieciakami po całej wsi, wpadając do domów i patrząc, co się dzieje – zwykle w kuchni – bo w kuchni jest całe domowe życie, zwłaszcza na wsi. Jak tylko któraś gospodyni robiła makaron, albo pierogi, my zaraz robiliśmy z tego ciasta podpłomyki. Takie małe, nieforemne placki, szybko rozklepane w dłoniach i rzucone na gorącą blachę kuchni. Szybko upiec, a potem placek w garść i pobiec dalej.

Wczoraj podając indyjską wersję wieprzowiny przypomnieliśmy sobie, że istnieje coś tak pysznego i prostego jak podpłomyki. Dzieci były zachwycone i kłóciły się, kto będzie przewracał placki na blasze kuchni. Chyba trzeba będzie częściej je piec, do różnych potraw z sosami. Doskonale nadają się do czyszczenia tależa z ostatnich kropli sosu.

Składniki:

  • mąka
  • sól
  • woda (letnia)

Zagnieść elastyczne ciasto z mąki i wody, wałkować na cienkie placki i kłaść na gorącą blachę kuchni (albo mocno nagrzaną, suchą patelnie o grubym dnie). Piec przewracając, aż ciasto lekko spuchnie, potem opadnie wypuszczając powietrze z tworzących się pęcherzyków, lekko się poprzypala w czarne plamki z każdej strony (bez tego podpłomyki się nie liczą). Te upieczone odkładać do brytfanny stojącej w cieple (w nagrzanym piekarniku, albo obok, na kuchni. Podawać ciepłe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „podpłomyki

  1. Pingback: wieprzowina po indyjsku | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s