wieprzowina po indyjsku

Tworząc inspirowałem się przepisami na wieprzowinę vindaloo – piekielnie ostrą w oryginalnym wydaniu. Zmieniłem trochę proporcje ostrych przypraw, żeby dzieci nie odmówiły współpracy, dodałem jogurt. Moja wersja wieprzowiny jest daniem o zdecydowanym smaku, choć nie przeraźliwie ostrym, lekko kwaśnym, korzennym. Oczywiście można dodać bardzo ostrej papryczki i dużo chili, jeśli ktoś lubi. Nie dodawać wtedy jogurtu, bo łagodzi smak. Wedle gustu.

Składniki:

  • szynka albo łopatka wieprzowa
  • 1/2 kubka octu 10%
  • sok z 1 limonki
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 goździków
  • garstka czarnego pieprzu
  • 6 owoców kardamonu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka curry
  • garstka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • jogurt naturalny, gęsty (4 duże kubki)
  • olej do smażenia
  • natka kolendry (albo pietruszki)

Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i octem, lekko osolić. Zalać marynatą mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Rozgrzać olej w naczyniu do duszenie, wyjęte z marynaty, odsączone mięso usmażyć na brązowy kolor. Wlać marynatę, dodać 1 opakowanie jogurtu i dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając jogurtem. Mięso powinno wypuścić bardzo dużo sosu. Jeżeli płyn odparuje, dodawać kolejne opakowanie jogurtu.

Tuż przed podaniem dodać jeszcze trochę jogurtu i posiekaną natkę kolendry albo pietruszki.  Bardzo dobrze smakuje z podpłomykami i indyjską wersją mizerii.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jednogarnkowe, kuchnia azjatycka, na lato, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s