kotlety schabowe

Uwielbiam, dzieci też. Ważne jest, żeby smażyć na smalcu – ma bardzo wysoką temperaturę, więc mięso smaży się błyskawicznie a panierka robi się chrupiąca i złota, a nie nasiąknięta tłuszczem.

Składniki:

  • schab – po jednocentymetrowym plastrze na każdą osobę
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • jajka
  • bułka tarta

Mięso stłuc jak najcieniej. Żeby nie wybrudzić wszystkiego dobrze jest na deskę położyć folię spożywczą i mięso do tłuczenia też folią przykryć i tłuc przez nią, żeby nie pryskało. Posolić, popieprzyć.

Obtaczać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu, nie na oleju. To naprawdę ważne dla końcowego efektu.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia polska, na jesień, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s