masło śledziowe

Składniki:

  • ok 200g masła
  • 3 – 4 filety śledziowe a’la matias
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego

Masło zostawić na noc poza lodówką, żeby zmiękło. Śledzie pokroić w kawałki i perzez noc namoczyć w mleku.

Śledzie wyjęte z mleka zmielić na jednolitą masę w blenderze, dodać miękkie masło i rozbite w moździerzu ziele angielskie. Wszystko mieszać tak długo, aż  powstanie jednolita, szara masa.

Doskonałe smarowidło do chleba.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia kresowa, kuchnia polska, na zimę, przekąski, ryby i owoce morza, zeszyt prababci i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s